De duur van de partneralimentatie hangt af van het moment waarop je bent gescheiden.

Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn ex-partners verplicht om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van de ander als die ander daar behoefte aan heeft.

In beginsel wordt bij partneralimentatie eerst gekeken of jij of jouw ex-partner behoefte heeft aan partneralimentatie. Voor het vaststellen van de behoefte wordt gekeken naar de welstand waarin geleefd is tijdens het huwelijk. Ook wordt gekeken naar de verwachte uitgaven na het huwelijk.

Vervolgens wordt gekeken naar de draagkracht van de alimentatieplichtige. Er wordt dan zowel naar het inkomen als de uitgaven gekeken.

De duur van de partneralimentatie hangt af van het moment waarop je bent gescheiden of gaat scheiden. Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden, dan geldt in beginsel een termijn van maximaal 12 jaar. De termijn voor echtscheidingen vanaf 1 januari 2020 is maximaal 5 jaar, maar daarop geldt een aantal uitzonderingen.

Wij kunnen je ook bijstaan in:

Maria & Sevgi

Heb je vragen over de duur van de partneralimentatie of wil je een alimentatieberekening laten opstellen, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!